Jedna z členiek Pussy Riot pre Der Spiegel: Revolúcia v Rusku je nevyhnutná

02.09.2012 Celý región

Hamburg/Moskva 2. septembra (TASR) - Za revolúciu proti prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi sa vyslovila jedna z uväznených členiek ruskej punkovej formácie Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová (22).

Podľa jej slov pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel pripomína Putinov systém "kmeňové spoločenstvá a diktátorské režimy minulosti". Revolúciu v krajine považuje preto za nevyhnutnú.

Tolokonnikovová, ktorú s ďalšími dvoma členkami skupiny odsúdili 17. augusta za náboženskou nenávisťou motivované výtržníctvo na dva roky odňatia slobody nepodmienečne, neľutuje svoje vystúpenie v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa z 21. februára.

Spoločne s Marijou Aľochinovou (24) a Jekaterinou Samucevičovou (29) tam vtedy zaspievali "punkovú modlitbu", v ktorej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina.

Právna zástupkyňa odsúdených Violetta Volková 27. augusta informovala, že sa proti rozsudku odvolala na okresnom súde v moskovskej štvrti Chamovniki.

Odsúdenie členiek Pussy Riot kritizovali ako neprimerané aj západné vlády a mnohí hudobníci. Kremeľ však označil reakcie zahraničia za politicky motivované.

Dve ostávajúce členky formácie, po ktorých pátrala ruská polícia, medzičasom vraj ušli z krajiny a v zahraničí robia nábor feministiek pri príprave nových protestných akcií.
 

Vyberte región